Trainer zijn is zo slecht nog niet!

Lijkt het jou leuk of twijfel je nog om trainer te worden bij één van de teams van VCH, lees dan vooral dit artikel en kom erachter dat het veel leuker is dan veel mensen denken.
Door Wouter Droogh.

Ik ben komend seizoen voor het vierde jaar trainer bij VCH, waarbij ik elk jaar een ander team training heb mogen geven. Tot de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van gehad als ik terugkijk hoeveel ik heb geleerd. De eerste paar keren training geven waren wellicht nog wat spannend maar gelukkig deed ik het samen met een vriend waardoor het eigenlijk heel gezellig was. Als snel merkte ik dat de spanning nergens voor nodig was aangezien de speelsters zich aan ontwikkelen waren en veel plezier hadden.

Voor mij is het een leuke uitdaging om zo meer te weten te komen over volleybal. Naast het feit dat je een groep nieuwe dingen leert en ze probeert te ontwikkelen, ben je ook bezig met je eigen ontwikkeling. Zowel in het volleyballen door lekker mee te spelen maar ook doordat je tactisch/technisch anders gaat kijken. Ook in de omgang met mensen en het overbrengen van informatie kan je jezelf ontwikkelen, wat in het normale leven goed van pas kan komen.

Zijn er ook nadelen? Je moet ca. 30 weken 1,5 uur van je kostbare tijd extra in een sporthal doorbrengen en bezig zijn met volleybal. Nee, dat is inderdaad geen nadeel. Ik ervaar dat juist als extra volleybal en meer volleybal is alleen maar leuker. Tuurlijk is het even puzzelen qua planning om op tijd aanwezig te zijn en dat vind ik ook niet altijd even ideaal. Maar dat heb ik er wel voor over om een team en voornamelijk ook mezelf verder te ontwikkelen.

Wellicht een ander nadeel is dat je een training moet bedenken voor die 1,5 uur training. Ook ik heb daar niet altijd even veel zin in maar uiteindelijk is dit zo in elkaar gezet. Ik kijk vooral naar trainingen die ikzelf als speler in het verleden hebt gehad en kijk nog even op de website https://www.yoursportplanner.com/oefeningen/volleybal/  en sluit ik af met wedstrijdvorm en is de training zo weer gevuld. Ook kan ik nog contact opnemen met andere trainers, deze hebben vast nog wel wat leuke oefeningen liggen.

Als je zou willen kan je ook een erkend trainingsdiploma halen waarbij je extra cursussen volgt om nog meer als trainer te leren. Dit wordt vergoed door de vereniging. Ik heb dat zelf niet en het is ook niet noodzakelijk om trainer te zijn, maar wellicht ook voor mij handig om dit in de toekomst te gaan volgen.

Naast de voordelen dat je extra bezig ben met je lievelingssport, jezelf ontwikkelt, en mensen heel erg blij kan maken omdat ze een trainer hebben krijg je (zeker voor de jeugd/jongeren interessant) een vergoeding van €8,- per uur voor beginnende trainers. Als startende trainer kan je natuurlijk ook samen met een vriend training geven dat maakt het wellicht nog leuker.

Ik hoop een aantal van jullie hiermee aan het denken te hebben gezet. Mocht je vragen hebben of meer informatie over wat trainer zijn inhoudt neem dan gerust contact met mij op via: tc@vchoofddorp.nl