Uitleg

We hebben het allemaal wel een keertje meegemaakt: Het raakt tijdens het fluiten van een wedstrijd verhit en een speler roept wat naar je, de coach raakt geïrriteerd of mensen betwisten je besluiten. Er zijn uiteraard nog veel meer oorzaken, veel daarvan persoonlijk, maar het resultaat is uiteindelijk hetzelfde: stress!
Dit is natuurlijk ontzettend vervelend en we willen het liefst helemaal af van die stress in de sport.
Volleybal moet leuk zijn, en uiteraard spelen we zelf veel liever dan fluiten maar het moet niet vervelend worden.
Omdat ik de afgelopen seizoenen heb gemerkt dat er nog wel eens een grote drempel is om aan te geven dat je dit soort vervelende situaties ervaart, ben ik bezig met het opzetten van een nieuw systeem. Er zijn om te beginnen twee enquêtes, die je hieronder worden uitgelegd.

De formulieren

Het formulier “Meldpunt Scheidsrechterstress” is bedoeld om aan te geven dat je stress ervaart en mogelijk een buddy zoekt (hierna uitgelegd).
Dit formulier is anoniem, het enige dat we van je vragen is als je een buddy wilt, dat je contactinformatie doorgeeft waardoor ik persoonlijk kan doorgeven wie jouw buddy wordt.
Je info wordt niet doorgegeven, situaties worden niet uitgelegd aan anderen.

Het formulier “Meldpunt Scheidsrechtervragen” is bedoeld om vragen te kunnen stellen over spelregels, situaties of andere dingen die te maken hebben met het fluiten van een wedstrijd. Ook hier kan je het volledig anoniem doen, waarna het antwoord op je vraag op de website gezet kan worden, OF je kan je contactinformatie doorgeven waarmee je vervolgens gecontacteerd wordt.

Het Buddysysteem

Omdat ik natuurlijk niet zelf alle problemen op kan lossen, heb ik aan bepaalde mensen gevraagd of zij (of mensen die zij kennen) een “buddy” willen worden. Buddies zijn ervaren scheidsrechters die mensen willen begeleiden voor, tijdens, na of buiten een wedstrijd. Je kan bij het formulier aangeven of je voorkeur hebt voor een buddy, maar dit is geen garantie dat je deze buddy krijgt. Een buddy krijgt uiteindelijk alleen door welke wedstrijd hij/zij moet begeleiden, tenzij je expliciet doorgeeft te willen praten met deze persoon.

Wat doet een Buddy?

Dit kan heel breed zijn. In de eerste instantie is de buddy een steunpunt. Bij vervelende situaties of onzekerheid kan je op hem/haar vertrouwen en steunen. In de tweede instantie is de buddy een hulpmiddel voor jou om je scheidsrechterniveau te verbeteren, door middel van feedback. Uiteindelijk kan je samen met je buddy bespreken wat zijn/haar precieze rol wordt, maar je buddy is geen tweede scheidsrechter die op de lijnen let voor jou.

Wil jij een buddy worden of ken je iemand die hier heel geschikt voor zou zijn? Laat het vooral aan mij weten! Op dit moment kan je in het formulier zien wie er als buddies beschikbaar zijn.

Meldpunt Scheidsrechterstress

Meldpunt Scheidsrechtervragen