VCH MA1- AMVJ-Martinus MA1 4-0

Een week na de nipte nederlaag tegen AMVJ-Martinus (dank je wel Koos voor de naamcorrecties in het verslag van de uitwedstrijd) kreeg MA1 de kans om revanche te nemen en zich in de top van de ranglijst te nestelen. Bijna was er geen verslag geweest van deze wedstrijd, want schrijven en fluiten tegelijkertijd dat gaat me nog niet zo goed af. Gelukkig had Carol aangeboden om een bijdrage te leveren aan mijn scheidsrechtersopleiding en een zondagmiddag gespendeerd om mijn kennis van opstellingen wat op te vijzelen. Om dat in de praktijk te toetsen werd de wedstrijd van MA1 op video vastgelegd. Bijkomend voordeel is dat er dan toch een stukje komt. Zoals elk voordeel een nadeel heeft gold dat ook op deze dag, zo’n wedstrijd terugkijken, inclusief slow-motions is niet altijd goed voor het zelfvertrouwen, want fluitfouten komen dan keihard naar voren. Meike kon dat weer aardig relativeren: ach, als jij 8 fouten ontdekt in 170 punten, valt dat wel mee.

Deze wedstrijd moest VCH het doen met 8 speelsters. Marike moest afhaken met een enkelblessure die ze in de uitwedstrijd had opgelopen. Yvette kon ook niet meedoen, omdat haar arm nogal blauw was door een flinke bloeduitstorting. AMVJ-Martinus was natuurlijk naar Hoofddorp gekomen met het idee dat er wel wat te halen was, terwijl VCH maar één ding wilde: zoveel mogelijk punten in eigen huis houden en daarmee zelfvertrouwen tanken.
Judith begon de wedstrijd met serveren. De bedoeling van VCH was direct duidelijk. Na twee blocks scoorde onze meiden nog 3x. AMVJ nam direct een time-out die maar heel even hielp. Na 5-1 liep MA1 uit naar 9-1 door een eigen punt van Nadine en 3 fouten van de tegenstander. Daarna kwam AMVJ-Martinus ook op gang. Na een block van Mara en Meike kwamen zij terug tot 11-5. AMVJ-Martinus was al snel een ervaring rijker een illusie armer, want Judith zorgde er bijna eigenhandig voor dat het in rap tempo 16-6 werd. Judith wist vooral de middenaanvalsters goed te bereiken, Meike en Nadien scoorden er vrolijk op los. De variatie naar de diagonaal en 3 meter aanvallen met Mara gingen ook uitstekend. VCH kwam heel vlot naar de 25 punten, waar AMVJ-Martinus op 12 bleef steken.

Het zelfvertrouwen was nu net zo groot als de voorsprong van de 1e set. Iets te groot in het begin van de set, want nu was het AMVJ-Martinus dat de voorsprong nam. Die begon met een verschil van 4 punten. Dat verschil werd wel snel kleiner, maar VCH had bijna de hele set nodig om AMVJ-Martinus in te halen. Dat het iets stroever ging blijkt wel uit de score. In de eerste serie van 15 punten van de VCH kwamen er alleen een paar op naam van Nadine, Evelien, Mara en Meike. Het overgrote deel ging via fouten van AMVJ-Martinus. Laten we het erop houden dat die zijn afgedwongen. Ook in het tweede deel van de set ging het niet allemaal vanzelf. Ook bij de laatste 10 punten zaten maar weinig eigen scores. Naast de genoemde meiden deden Maxime en Judith nog een duit in het zakje, maar AMVJ-Martinus grossierde in uit geslagen ballen. Behalve de tweede set verloor AMVJ-Martinus in deze set ook één van hun buitenspeelsters, Luka. Zij liep een oude en nare blessure opnieuw op, haar knieschijf schoot van zijn plaats en dat was voor haar helaas einde wedstrijd en misschien nog wel meer. Wij hopen natuurlijk voor Luka dat het meevalt en dat ze snel weer kan spelen. Een bezoek aan het ziekenhuis was wel nodig. De tweede set eindige wel in winst voor onze meiden, het werd deze keer 25-20.

Zoals zo vaak was set 3 de spannendste van de dag. Beide teams waren goed bij de les en maakten er een mooi spektakel van. De eerste 6 punten kwamen op naam van Nadine en Evelien. Bij één van die punten moesten ze samen aan de bak om een harde aanval van AMVJ-Martinus te blocken. Na een 9-4 voorsprong konden de VCH meiden AMVJ-Martinus een tijdje niet bijbenen. De tegenstander raakte even in hoger sferen een scoorde er flink op los. Het duurde tot 11-15 voordat onze meiden weer wakker werden, maar toe slopen ze ook langzaam maar zeker dichterbij met het doel om de wedstrijd in het slot te gooien. Nina bracht het verschil terug tot 1 met twee mooie scores, maar AMVJ-Martinus bleef tegenstribbelen. Bij de stand 18-19 kreeg VCH de side-out en dat was het moment om definitief afstand te nemen. In deze fase van de strijd was het Melissa die moest zorgen dat de andere meiden de punten konden verzamelen. Mara besloot de servicedruk wat te verhogen, door 2 keer direct uit haar opslag te scoren. Meike, Evelien en een gezamenlijke actie van Judith en Meike brachten de stand in sets op 3-0 bij de setstand 25-22.

In de 4e set was de weerstand van AMVJ-Martinus snel gebroken. Zij knokten nog wel om het laatste punt binnen te hengelen, maar vandaag waren zij toch niet opgewassen tegen de vechtlust van VCH. Met gevarieerde aanvallen scoorde VCH vanaf alle posities. Alles zat in deze set, aces, blocks, diagonaal aanvallen en punten vanuit het midden en van de passer-lopers. Het verschil in punten liep snel op naar 5 en werd aan het einde van de set uitgebreid naar 8. Alle meiden in het veld leveren een bijdrage aan de score. Het laatste punt was het meest curieus. Met een uiterste inspanning viste Mara de bal op bij de paal van het net en wist deze over de netband te laten rollen en aan de kant AMVJ-Martinus op de grond te laten ploffen. Met deze 4-0 winst op AMVJ-Martinus kan MA1 prima verder in de strijd om in de bovenste helft van het schema te blijven. We zullen zien hoe het verder gaat.