Nut van Scheidsrechters

Scheidsrechters zijn van levensbelang voor VCH. Volleybalscheidsrechters maken trouwens ook de meeste beslissingen in vergelijking met andere sporten! Dit geeft al aan hoe belangrijk een scheidsrechter is bij volleybal.
Er wordt meestal wat onverschillig over het “scheidsen” gedacht, maar het is zeer zeker een noodzakelijk iets. Gelukkig wordt dit ondertussen wel onderkend en de medewerking is zeer zeker aanwezig. VCH kan bogen op een groot aantal vrijwilligers, die zeer regelmatig hun wedstrijden fluiten, waarvoor dank!
De opleiding voor nieuwe scheidsrechters houdt VCH in eigen huis. Onder leiding van nationaal scheidsrechter Jon Lochtenberg wordt in een avond uitgelegd hoe je het beste een wedstrijd kunt leiden. Dit is een jaarlijks gebeuren, wat plaatsvindt in september.
Voor meer info, zie “Cursus/Opleiding”.

Nevobo verplicht iedere club die teams in de regioklasse’s heeft, om hiervoor een scheidsrechter te regelen. Dit houdt in dat VCH met Heren 1, Heren 2 en Heren 3, vijf van dergelijke scheidrechters moet leveren.
Om op dit niveau te mogen fluiten, moet er een cursus gedaan zijn bij de Nevobo. Mocht je het fluiten leuk vinden en hogerop willen, laat het weten. VCH geeft je op voor deze “VS3-cursus” en vergoedt bovendien het cursusgeld. Als je hiervoor slaagt, word je door de Nevobo ingedeeld op wedstrijden in de 1e Klasse, Promotieklasse en 3e Divisie.
Voor meer info, zie “Cursus/Opleiding” of benader Ilse Baas / Saskia Hollemans via
wedstrijdzaken@vchoofddorp.nl.

Scheidsrechterbeleid

Vanwege het grote aantal wedstrijden, kunnen we het niet af met alleen vrijwillige scheidsrechters en krijgen de teams ook fluitbeurten toegewezen. Op 1 a 2 keer per seizoen na, worden de fluitbeurten voor teams op een speelavond gepland, waardoor men niet extra naar de hal hoeft.

Sinds een aantal jaar wordt ook de A-jeugd betrokken bij het fluiten en worden zij na een spoedcursus geacht een jeugdwedstrijd te kunnen leiden. Het aantal fluitbeurten per jeugdlid ligt tussen 4-6 per seizoen. Jeugdleden worden -net als de teams- geacht om zelf een vervanger te zoeken als zij niet zelf kunnen fluiten. Dupeer geen teams door niet op te komen dagen!
Er wordt op toegezien dat de jeugd scheidsrechters alleen worden ingedeeld op wedstrijden van hun eigen niveau, of lager.

Cursus/Opleiding

Zoals vermeld in het voorwoord, biedt VCH de mogelijkheid om ofwel de jaarlijkse stoomcursus te volgen ofwel een opleiding aan te vragen bij de Nevobo. De jaarlijkse scheidsrechtercursus vindt plaats in september en is hoofdzakelijk bedoeld voor nieuwe A-jeugd leden die voor het eerst in aanraking komen met arbitrage. Daarnaast verwelkomen we mensen welke behoefte hebben aan een “refreshment” en buitenstaanders die het leuk lijkt om te fluiten.
Tijdens deze avond worden de basis spelregels met de regelgeving over o.a. tekens, wissels, time-outs, vakfouten en algemene regels behandeld. Na afloop krijgen de deelnemers een spelregelboekje en een kaartset geel en rood.

Mocht je inmiddels al vrij ervaren zijn in het fluiten van wedstrijden tot en met de 2e klasse en lijkt hoger fluiten je een leuke uitdaging… Laat het weten! VCH betaalt je Nevobo “Volleybalscheidsrechter 3” opleiding en na het voltooien, mag je wedstrijden fluiten tot en met de regiodivisies (3e Divisie).
Meer info is te vinden op de Nevobo website:
opleiding-en-bijscholing/opleiding-tot-official

Om meer inzicht te krijgen in alles wat met scheidsrechters te maken heeft, is deze pagina in het leven geroepen. Er wordt een stukje beleid besproken, de indelingen zijn hier te vinden en ook cursussen en opleidingen. Puur om het allemaal op een rijtje te hebben.
Link: Spelregels
Link: Test Volleybalmasterz