Zaanstad MA1 – VCH MA1 4-0

Twee weken geleden speelde MA1 de topper in de hoofdklasse tegen Zaanstad. De vorige wedstrijden in de eerste helft van het seizoen waren beiden ruim verloren gegaan. Nu staan de teams er anders voor. Onze MA1 is behoorlijk gegroeid in hun wedstrijdbeleving en staat voor de wedstrijd zelfs boven aan de ranglijst. Toch is Zaanstad voor deze dag de favoriet door hun resultaten in het hele seizoen. Toch dicht iedereen onze MA1 best kansen toe in deze wedstrijd.

Dat blijkt alleen niet tijdens het begin van de wedstrijd. Zaanstad vliegt er gelijk bovenop. Van de eerste 11 rally’s gaat er maar 1 naar VCH. Het is dan 5-0 voor Zaanstad als Marike de hatelijke 0 van ons bord afhaalt. Daarvoor en daarna vliegen de ballen alle kanten op, behalve de goede, voor VCH dan.

Vanaf 10-1 beginnen onze meiden ook series op het bord te zetten. Een paar aanvallen vanaf de buitenpositie door Maxime en een punt van Marike en Meike geven de stand een dragelijk aanzien. Na 10-6 is Zaanstad weer aan de beurt al is het 14e punt een geluks-ace, maar ja die tellen ook. De meiden van coach Carol doen wat ze kunnen en daar zitten mooie ingestudeerde punten bij. Zoals die diagonaalaanval van Meike en de genadeloze blocks van Marike en Maxime. Het laatste deel van de set is een foutenfestival aan beide kanten van het net en gaat heel erg gelijk op. Het verschil aan het eind was 9 punten….net als bij 10-1.

In de tweede set maakt VCH uiteindelijk 1 punt minder dan in de 1e set. Weer was het Zaanstad dat op voorsprong kwam, maar zo desastreus als in de eerste set was het niet. Deze keer kwamen de meiden weer gelijk en zelfs voor met 6-7. Er volgde een periode van punten series aan beide kanten. Zaanstad deed dat twee keer van 6-7 naar 11-7 na de VCH serie van 11-7 naar 11-12 en toen Zaanstad nog een keer naar 16-12. Dat was wel de genadeklap voor onze meiden in deze set. Er zaten echt mooie punten bij vooral het blok liep als een trein, met als hoogte punt een 1,90 lange speelster van jeugdoranje die een heel hard blok om haar oren kreeg. Het moet gezegd dat zij ook een paar genadeloze klappen uitdeelde. Na de 16-12 scoorde VCH jammer genoeg maar twee punten en Zaanstad maakte de 25 vol.

De derde set was de spannendste set met kansen voor onze meiden om minimaal een punt aan deze wedstrijd over te houden. De meiden wisten namelijk een voorsprong van 5 punten op te bouwen. Die kwam tot stand door gevarieerd spel met scores uit blocks, harde smashes die te machtig waren voor Zaanstad. In deze serie wist Marike 4 punten in 5 aanvallen te maken, scoorde Mara met heel slimme diepe prikbal. Na 9-14 was de schwung er ineens even uit en trok Zaanstad even fel van leer. Toen de rook was opgetrokken stond het 16-14. De VCH meiden pikten wel af en toe de service bij Zaanstad vandaan. Dichterbij lukte alleen niet meer, Even sloeg de nervositeit nog toe bij Zaanstad. Op 24-17 maakten Judith en Maxime nog twee punten en verdween de bal nog een keer buiten de lijnen, maar verder dan 25-20 kwamen de meiden niet. Een ervaring rijker en voorlopig een illusie armer. De eerste plaats moest hiermee aan Zaanstad worden over gedaan. Er was echter nog een set te gaan voor de eer.

Daarin kon VCH Zaanstad tot halverwege bijbenen. Yvette, Mara en Marike maakten de inspanningen van de andere meiden mooi af. Dat ging goed tot 10-9 voor Zaanstad. Zij sloegen vervolgens de hoop van VCH op een punt aan diggelen door weer een paar tussensprintjes te trekken. Met een eindstand in de set van 25-15 bleven onze meiden met lege handen achter. Wie de wedstrijd heeft gezien weet dat de meiden meer verdienden, maar dat is het nadeel van de volleybal telling. Je kunt heel goed spelen, heel veel scoren en toch met 4-0 naar huis moeten.

Als de meiden dit niveau tegen Smashing weten te halen, zou de uitslag positief moeten zijn. Verder moeten we hopen op een misstap van Zaanstad, of in de thuiswedstrijd echt een superprestatie neerzetten.